Şiir ruh iklimine serpilen buğday taneleridir. Şiir ruhun akla galip geldiği duygu meydanıdır. Şiir anlamdır. Şiir duygudur. Şiir sözdür. Şiir insandır. Şiir…
Müzik ruhun gıdasıdır. Müzik akıl denizini yumuşatan güneş tozlarıdır. Müzik anlamdır. Müzik duygudur. Müzik sözdür. Müzik insandır. Müzik…
Aman boş verelim, bugünlük müziği! Çünkü Şiirden Şarkılar köşesinin bugün ele alacağı edebiyatçı: şair Halim Şefik Güzelson.
Orhan Veli’nin çocukluk arkadaşı olan Halim Şefik için Aziz Nesin “Kitapçı Halim’in romanını yazamazsam, çok yazık, çok…” demiştir. 77 yıllık yaşamı boyunca tek şiir kitabı çıkaran şair emeklilik yıllarında gezici kitapçılık yaparak hayatını kazanır. Sokaklarda, vapur ve trenlerde kitap satarken bir yandan da yüksek sesle şiirlerini okur İstanbullulara. Bir de satış sloganı vardır: “Kırk yılda yazıldı, 40 dakikada okunur!”

İşte Halim Şefik Güzelson’un bestelenmiş o tek şiiri:
“Balık Ağzı” şiiri – Yorumlayan: Ruhi Su / Kılıç Balığının Öyküsü, adıyla Yorumlayan: Ahmet Kaya
Bu bir kılıç balığının öyküsü
(…)
Yazılmasa da olurdu.
Ama bizi yeni sulara götürecek akıntı durdu
Uskumrunun arkasından gidiyorduk
Sürünün içinde ben de vardım
Sırtımda bir zıpkın yarası
Mutlu olmasına mutluydum
Nedense gitmiyordu kulağımdan
Bir türlü o “ağ var” sesleri
NOT: Türkiye İş Bankasının “Kayıp Şairler” dizisinin ikinci kitabı olan Halim Şefik’ın “Otopsi” kitabı karşılaştığı yoğun ilgi(!) nedeniyle tek baskıda kalmış, yeni basım yapamamıştır.
KAYNAKÇA:
Halim Şefik, Otopsi, İş Bankası, 2009