Tiyatrodan Uyarlanmış Sinema Filmleri

1. Everybody Comed to Rick’s

Murray Burnett’in yazdığı oyundur. Fakat daha oyun yayınlanmadan rekor bir rakam (20 bin dolar)  karşılığında Warner Brothers şirketi tarafından satın alınmış ve 1942 Casablanca (Kazablanka) adıyla filme uyarlanmıştır. Hollywood klasikleri arasında ve dünya sinema tarihinde çok özel bir yere sahip olan film, 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. Kazablanka filmi 2002 yılında ABD Film Enstitüsü tarafından tüm zamanların en iyi aşk filmi seçildi.

2. Closer (Daha yaklaş) 

İngiliz oyun yazarı Patrick Marber’ın kaleme aldığı ikinci oyunu olan Closer, 1997’de Londra’daki Kraliyet Ulusal Tiyatrosu Cottesloe Tiyatrosu’nda ilk temsilini yaptı.

Oyun, 2004 yılında sinemaya uyarlandı. Oyunun sinema uyarlamasında yönetmen koltuğunda Mike Nichols otururken oyuncu kadrosunda Jude Law, Clive Owen, Natalie Portman ve Julia Roberts  yer almaktadır. 

3. A Midsummer Night’s Dream (Bir Yaz Gecesi Rüyası)

Bir Shakespeare oyunu… Antik Yunan’da bir düğün çevresinde gerçekleşen olayları anlatan bir romantik komedya oyunudur. Oyun 1935 ve 1999 yıllarında olmak üzere iki kez sinemaya aktarılmıştır. 1935 yılında yapılan uyarlama Hollywood’da yapılmış en başarılı Shakespeare uyarlamalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Eser, Türkçeye “Bir Yaz Gecesi Rüyası” şeklindeki çevirilerin yanında Can Yücel’in “Bahar Noktası” adıyla yapmış olduğu çevirisi de bulunmaktadır.     

 
4. The Crucible (Cadı Kazanı)

Cadı Kazanı oyunu, Arthur Miller tarafından 1952’de yazılmıştır. Oyunun hikâyesi, 17. yüzyılda ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Salem kasabasında cadılıkla suçlanan bir grup insanın cadı mahkemelerinde yargılanması ve idam edilmesi olayına dayanmaktadır. Yazar oyununda, döneminde pek çok kişinin komünist veya komünist duygudaşı olmakla suçlanıp saldırgan soruşturmalara uğramasına neden olan McCarthycilik hicvedilmektedir.

Oyun, 1957 ve 1996’da olmak üzere iki kez sinemaya aktarıldı. Aynı zamanda Robert Ward tarafından 1961’de operaya da uyarlanmış olan oyun Pulitzer Ödüllerini kazanmıştır.

5. Rope (1948)

Alfred Hitchcock’un başarılarla dolu filmografisine baktığımızda edebiyat uyarlamaları konusunda usta yönetmenin oldukça deneyimli olduğunu görüyoruz. Ancak kendi efsanelerini yaratan her sinemacı gibi Hitchcock da uyarladığı eserlere kendi yorumunu ustalıkla getirenlerden. 1948 yapımı olan ve döneminde olduğu kadar sonrasında da tartışma yaratan ve insanı düşünmeye iten klasik eser Rope, Patrick Hamilton’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanmış. Oyunun tek mekanda geçmesini lehine çevirerek sinema tarihindeki en incelikle yapılmış tek plan örneklerinden birini ortaya koyuyor Hitchcock. Aynı evde yaşayan iki arkadaşın öldürdükleri yakın bir dostlarının cesedini odanın ortasındaki sandığa saklayarak etrafında bir yemek partisi vermeleri -üstelik öldürdükleri dostlarının ailesini çağırarak- üzerinden yola çıkan oyun, Alfred Hitchcock’un ellerinde kült bir esere dönüşüyor. Filmde arkadaşlarının ölümüne sebep olan iki kişinin ilişkileri, cinayetin sebebi ve ‘açığa çıkma’ korkusu üzerinden Rope “cinayet basit bir yok etme eylemi midir yoksa bir sanat mıdır?” sorusunu irdelerken tıpkı diğer Hitchcock filmleri gibi çeşitli psikanaliz çözümlemelerine çokça konu olmuş bir yapım.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.