Yazar ve şairler eserlerini kimi zaman gerçek isimleriyle yayımlamak istememiştir. Bu noktada mahlas kullanmayı tercih etmişlerdir. Örneğin Türk edebiyatının ve sinemasının en meşhur eserlerinden Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz’ın ismiyle değil, Stepne mahlasıyla yayımlanmıştır. Edebiyatımızın ünlü romancısı Peyami Safa da bazı eserlerinde Servet Bedi mahlasını kullanmıştır. Mahlas kullanan sanatçılarımızdan biri de Orhan Veli Kanık’tır.
Orhan Veli Kanık, Varlık dergisinde yazdığı yıllarda Mehmet Ali Sel imzasıyla yayımlamıştır şiirlerini. Hatta Varlık dergisi yeni şairlerini tanıtırken şu sözleri kullanmıştır: “Varlık’ın şiir kadrosu yeni ve kudretli genç imzalarla zenginleşmektedir. Aşağıda dört şiirini okuyacağınız Orhan Veli, şimdiye kadar yazılarını neşretmemiş olmasına rağmen olgun bir sanat sahibidir. Gelecek sayımızda onun ve arkadaşları Oktay Rifat, Melih Cevdet ve Mehmet Ali Sel’in şiirimize getirdikleri yeni havayı daha iyi belirtecektir.”
Bu ilanda Orhan Veli’nin yanı sıra Mehmet Ali Sel imzasına da yer verilerek sanki farklı bir kişiymiş gibi aktarılmıştır. Orhan Veli Kanık’ın bazı şiirlerinde bu mahlası kullanmasını Oktay Rifat, “Yırtmaya kıyamadığı şiirlerini bu adla çıkarırdı.” açıklamasını yapmıştır.
Orhan Veli Kanık ise bu konuyla alakalı izahatı Garip izinde şiirler yazmış şair Bâki Süha Ediboğlu’na vermiştir: “O zamanlar çok şiir yayınlıyordum. Adımın her zaman görünmesi hem benim için hem de dergi için doğru değildi. Bir de şu var: Mehmet Ali Sel benim bazı tecrübelerime alet olmuş bir isimdir.”
