Müşfik Kenter’in Hayatı

Müşfik Kenter

(9 Eylül 1932 – 15 Ağustos 2012)

Ahmet Naci Kenter ile Olga Cynthia’nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1947 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başlayan Müşfik Kenter Ankara Çocuk Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda rol aldı.  1950 yılında da Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi ve bölümü 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve kısa bir süre sonra da Devlet Tiyatroları’na girdi. Burada 1955 yılında Selâhattin Batu’dan “Oğuz Ata”, 1956 yılında N. Richard Nash’ten “Yağmurcu”, 1957 yılında Marcel Achard’dan “Aşk Acısı”, 1958 yılında da Ladislaus Fodor’dan “Çöl Faresi”  gibi oyunlar oynadı; başarılı bir oyunculuk sergiledi.

1959 yılına gelindiğinde Müşfik Kenter,  Devlet Tiyatroları’ndan ayrıldı. Ablası Yıldız Kenter ile birlikte İstanbul’a gitti ve burada Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Şükran Güngör ve Kâmran Yüce ile de bu dönemde bir araya geldi.

Ablası Yıldız Kenter ile birlikte 1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu’nu kurdular. 1962 yılında tiyatronun adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968 yılında İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmeleri; bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti.

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller Vakfı’ndan burs alarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Müşfik Kenter, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede sahneye çıktı.

Kent Oyuncuları’nda mütemadiyen oyuncu ya da yönetmen olarak görev alan Müşfik Kenter’in içinde yer aldığı en ünlü oyunlar; 1960’da John Osborne’dan “Öfke”, 1961’de Marcel Achard’dan “Aptal Kız”, 1962’de Necati Cumalı’dan “Nalınlar” ve 1963’de “Derya Gülü”, 1964’de Edward Albee’den “Kim Korkar Hain Kurttan” ve Bertolt Brecht’ten “Üç Kuruşluk Opera”, 1967’de Melih Cevdet Anday’dan “Mikado’nun Çöpleri”, 1968’de Shakespeare’den “Hamlet”, 1970’de Anton Çehov’dan “Üç Kız Kardeş” ve 1978 “Vanya Dayı”, 1971’de Maksim Gorki’den “Ayaktakımı Arasında”, 1976’da Eugene O’Neill’den “Günden Geceye”, 1982’de Edmond Rostand’dan “Cyrano de Bergerac” ve 1983’de de Tennes-see Williams’tan  “Arzu Tramvayı” adlı oyunlardır.

Murathan Mungan’ın 1981 yılında Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği ve Müşfik Kenter’in oynadığı “Bir Garip Orhan Veli” adlı tek kişilik tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilenmektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye’de en uzun süreli sergilenen eserlerin başını çekmektedir.

Müşfik Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı’nda tiyatro bölümünün yöneticiliğini ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmenliğini yaptı.

Tiyatronun yanı sıra sinema sanatının da içine giren ve pek çok filmde yer alan Müşfik Kenter, 1961 yılında Lütfi Akad’ın yönettiği “Sessiz Harp” filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1965’de Haldun Dormen’in “Bozuk Düzen”, 1966’da Tunç Başaran’ın “Murtaza” ve Metin Erksan’ın “Sevmek Zamanı” filmlerinde oynadı. “Bozuk Düzen” filmiyle 1966 yılında Antalya Film Festivali  “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazanmayı başardı. Pek çok dizide yer aldı.

Müşfik Kenter, yerli ve yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirmen olarak da çalıştı. Esin Şerbetçi, Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini Kadriye Kenter’le yaptı. İlk evliliğinden Mahmut ve Elvan, ikinci evliliğinden Melisa ve son evliliğinden Balam adlı dört çocuğu vardır.

Müşfik Kenter, 15 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Müşfik Kenter’in cenazesi 17 Ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Memduh Ün’ün “Üç Arkadaş” (1971) gibi sinema filmlerinde ilginç kompozisyonlar çizdi. Uzun süre yerli ve yabancı televizyon filmlerinde seslendirme yapan Müşfik Ken­ter, en ünlüsü Selçuk Kaskan’ın yarattığı “Uğurlugil Ailesi” olan radyo oyunlarında da görev aldı. 1983 yılında “Kanun Adamı” adlı televizyon dizisinde başrol oynadı. Ayrıca; “Hayallerim Aşkım ve Sen”(1987), “Rumuz Goncagül” (1987) , “Gecenin Öteki Yüzü” (1988), “Lebewohl Fremde” (1991), “Moon Time” (1994), “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” (2000), “Amerikalılar Karadeniz’de” (2007) sinema filmlerinde oynadı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.