Bize yaşamayı, hayat geçtikten sonra öğretiyorlar.
Montaıgne
Yaşamak, yalnızca soluk almak değil çalışmaktır.
j.j.rousseau
Yaşam size verilmiş boş bir film. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın.
ara güler
Yaşanmışlık ve deneyim neydi gerçekten? Tecrübe denilen şey deneyimlerin bir sonucu, deneyim ise yaşanmışlıkların. Pekâlâ, yaşanmışlık neyin sonucu? Yaşanmışlık, yaşananlar birikintisi… Yaşananlar da yaşanan’ın çoğulu. Ulaştık sonuca: yaşanan. Niçindi ulaşmaktaki amacımız? Hatırlamıyorum! Bu aralar pek çok şeyi unutuyorum. Fakat unutsam da devam edeceğim anlatmaya, etmem gerektiğine inandığım için. Neyi mi? Yaşanan ne demek? Yaşanan; yaşamak ‘tan geliyor mutlaka. Mutlaka çok mu keskin oldu? Geliyor olmalı diye düzelteyim. Yaşanan ve yaşamak… İşte bütün… yaşanan’a ulaşabilmek için yaşamak gerekliymiş öyle duymuştum. Neyi? Nasıl? Neden? Sanırım buralar benim çıkmaz sokağım. İleriyi göremiyorum, geriye dönmeye ise hiç cesaretim olmadı. Ben en iyisi mi varmadan çıkmaza sapayım, bir an önce. Akrep çember çizer. Rakamlar yer değiştirir. Işık ve karanlık süpürür ortalığı. Bana ne kalır?
Zaman, sessiz bir testeredir.
ımmanuel kant
Anlamadım hiç, anlayabileceğimi de sanmıyorum. Anlamak için mücadele ettim mi? Hatırlamıyorum… Hatıralarım, ihanet ediyor sanıyorum. İzin veriyor onu şekillendirmeme yeniden yaratmama. Zaman usta bir testere gibi parçalara ayırırken beni, ben izliyorum kendimi. İstemiyorum, ne istediğimi tam olarak bilmesem de istemiyorum bunu. Bunları neden anlatıyorum ki… Biz dönelim yaşamak’a. Yaşamak, hatıraları değil yaşam’ı yaşamak, istediğimiz gibi istediklerimizle. Amma da attım yine. Usturuplu salla be kardeşim. Kim yaşayabilmiş istediği gibi, yaşamdan istediklerini kim çekip almış? Doğru dürüst bir yaşam, hayalim. Fakat ne anlama gelir bu doğru dürüst? Neyi tanımlar mesela? Yaşamak sokaklara çıkıp gezmek dolaşmak, dört duvarın arasında sıkışmak, sevmek, sevilmek, hissetmek işte bu en iyi yaşamak.
Saklambaç oyununun en berbat oyuncusu şimdi saklambaç oynuyor yaşamak’tan bir yaşam uzakta.
Yaşayamadık, yaşamadık, yaşamak uzak bizden mesafelerce. Neden? Yaşamak bir ömrü tüketecek kadar yaşamak… Tüketilmiş ömrün hatıra defteri altından, yaşamak var da yaşamamak yok mu? Nasıl yaşamamak? Neyi yaşamamak? Bunu anlatamam, gücüm yetmez, ellerim titrer kalemim yazmaz. Aynaya bakamam, siz anlayıverin azıcık da.
Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır.
r.tagore
İyi yaşamak için acele et ve şunu bil ki her gün, başlı başına bir hayattır.
l.a. saneca
Eyüp Saka